Dunkelros av Hope Mirrless (hösten 2019)

En kultförklarad fantasyberättelse från 1926. Det lilla landet Dorimar präglas av två stora floder: Sävlan och Skimlan. Huvudstaden Dunkelros ligger där de båda floderna flyter ut i havet. Medan Sävlan ses som floden som bringar välstånd till Dunkelros borgerskap, flyter Skimlan upp i grannlandet Älvlandet och bär med sig den förbjudna älvfrukten. När borgmästaren Natanael Gyllenkammes son Randolf äter av frukten blir det upptakten till en resa in genom landet, där ett gammalt mord måste få sin lösning, staden måste räddas och balansen mellan ordning och kaos återställas. 

Il mare non bagna Napoli (originaltitel) av Anna Maria Ortese (hösten 2019)

En klassiker i den europeiska litteraturen: en blandning av fiktion och reportage från Neapel åren efter andra världskriget. Noveller blandas med reportage i skildringen av desperationen i staden. Italo Calvino var redaktör för den ursprungliga italienska utgåvan och Elena Ferrante visar på boken och författaren som en av sina främsta inspirationskällor. I översättning av Vibeke Emond, med förord av Cecilia Schwartz.

Gun Island (originaltitel) av Amitav Ghosh (hösten 2019)

I Amitav Ghoshs nya roman möter Anil Kumar Munshi av en slump en avlägsen släkting i Kolkata som får honom att börja ta reda på mer om sin familjs historia, och särskilt om den av hans anfäder som kallades ”vapenhandlaren”. Sökandet för honom till Venedig och till andra platser där människor är på flykt undan katastrofala levnadsomständigheter i klimatförändringarnas spår. I översättning av Magnus Lewan.

Vem dödade poeten? av Luis de Miranda (hösten 2019)

Vilken koppling finns det mellan ett mystiskt dödsfall, en familjefejd, några strukna rader i Shakespeares Romeo och Julia och ett spökbarn som plötsligt uppenbarar sig? En kortroman som både är en thriller, en gotisk kärleksberättelse och en betraktelse om skapande och poesins magi i realismens tidsålder. Luis de Miranda kommer från Portugal, har länge varit verksam som författare, förläggare och filosof i Frankrike och är numera bosatt i Sverige. 

Den stora galenskapen av Amitav Ghosh (våren 2020)

I denna essä undersöker Amitav Ghosh vår kulturella och politiska oförmåga att förstå de redan pågående klimatförändringarnas våldsamhet och omfattning. På vägen visar han att den fossilbaserade ekonomins historia är en i högsta grad komplicerad global affär, som rymmer många motstridiga dimensioner. För Ghosh är fiktionen idag nödvändig för att skapa ett utrymme där vi kan föreställa oss andra möjliga sätt att existera på vår planet.

Efter skogen av Martijn van Praagh (våren 2020)

En deckarroman om en skog på gränsen mellan Småland och Blekinge som försvinner. Journalisten Lina ger sig rasande ut efter den som kalhuggit hennes barndoms landskap, på en jakt som tar henne in i finans- och IT-världens skuggvärldar. Martijn van Praagh är ingenjör och har tidigare skrivit den i Tyskland hyllade novellsamlingen Das Blaue Labyrinth.

Ibistrilogin av Amitav Ghosh (2020- )

De tre romanerna i den internationellt hyllade Ibistrilogin, Sea of Poppies, River of Smoke och Flood of Fire utspelar sig på mitten av 1800-talet under britternas aggressiva opiumhandel med Kina. Ombord på det forna slavskeppet Ibis samlas människor från olika delar av världen, och i ett mäktigt romanbygge (om migration och kolonial handel) följer vi dem under de händelser som leder fram till det första opiumkriget och britternas övertagande av Hong Kong.

Who fears death? (originaltitel) av Nnedi Okarafor (våren 2021)

Nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okarafors flerfaldig prisbelönade sf-roman utspelar sig i ett postapokalyptisk framtida Sudan, där den mörkhyade folkgruppen Okeke förtrycks av den mer ljushyade gruppen Nuru. Huvudpersonen Onyesonwu är en såkallad Ewu, ett barn som fötts av en Okekekvinna som våldtagits av en Nuru-man. Som ung vuxen kvinna ger hon sig iväg för att med hjälp av sina magiska krafter bekämpa sin far och försöka skapa en möjlig framtid för landets människor.

och mera kommer!