kommande utgivning

Gun Island (originaltitel) av Amitav Ghosh (vintern 2019/2020)

I Amitav Ghoshs nya roman möter Anil Kumar Munshi av en slump en avlägsen släkting i Kolkata som får honom att börja ta reda på mer om sin familjs historia, och särskilt om den av hans anfäder som kallades ”vapenhandlaren”. Sökandet för honom till Venedig och till andra platser där människor är på flykt undan katastrofala levnadsomständigheter i klimatförändringarnas spår. I översättning av Magnus Lewan.

Den stora galenskapen av Amitav Ghosh (våren 2020)

I denna essä undersöker Amitav Ghosh vår kulturella och politiska oförmåga att förstå de redan pågående klimatförändringarnas våldsamhet och omfattning. På vägen visar han att den fossilbaserade ekonomins historia är en i högsta grad komplicerad global affär, som rymmer många motstridiga dimensioner. För Ghosh är fiktionen idag nödvändig för att skapa ett utrymme där vi kan föreställa oss andra möjliga sätt att existera på vår planet.

Efter skogen av Martijn van Praagh (våren 2020)

En deckarroman om en skog på gränsen mellan Småland och Blekinge som försvinner. Journalisten Lina ger sig rasande ut efter den som kalhuggit hennes barndoms landskap, på en jakt som tar henne in i finans- och IT-världens skuggvärldar. Martijn van Praagh är ingenjör och har tidigare skrivit den i Tyskland hyllade novellsamlingen Das Blaue Labyrinth.

Ibistrilogin av Amitav Ghosh (2020- )

De tre romanerna i den internationellt hyllade Ibistrilogin, Sea of Poppies, River of Smoke och Flood of Fire utspelar sig på mitten av 1800-talet under britternas aggressiva opiumhandel med Kina. Ombord på det forna slavskeppet Ibis samlas människor från olika delar av världen, och i ett mäktigt romanbygge (om migration och kolonial handel) följer vi dem under de händelser som leder fram till det första opiumkriget och britternas övertagande av Hong Kong.

Who fears death? (originaltitel) av Nnedi Okarafor (våren 2021)

Nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okarafors flerfaldig prisbelönade sf-roman utspelar sig i ett postapokalyptisk framtida Sudan, där den mörkhyade folkgruppen Okeke förtrycks av den mer ljushyade gruppen Nuru. Huvudpersonen Onyesonwu är en såkallad Ewu, ett barn som fötts av en Okekekvinna som våldtagits av en Nuru-man. Som ung vuxen kvinna ger hon sig iväg för att med hjälp av sina magiska krafter bekämpa sin far och försöka skapa en möjlig framtid för landets människor.

och mera kommer!