Kommande utgivning

Öarna av Amitav Ghosh (februari 2020)

Bundook. Vapen. Ett vanligt ord, men ett som vänder upp och ner på Dean Dattas liv. Han tvingas överge sitt stillsamma liv i New York som handlare i sällsynta böcker och ge sig ut på en resa utöver det vanliga; en resa som tar honom från Indien till Los Angeles och Venedig. Öarna är berättelsen om en värld på randen till katastrof, om allt större folkförflyttningar och om ostoppbar förändring. Men det är också en berättelse om hopp, om kärlek och tilltro till framtiden. I översättning av Ylva Gislén.

Den stora galenskapen av Amitav Ghosh (februari 2020)

I denna essä undersöker Amitav Ghosh vår kulturella och politiska oförmåga att förstå de redan pågående klimatförändringarnas våldsamhet och omfattning. På vägen visar han att den fossilbaserade ekonomins historia är en i högsta grad komplicerad global affär, som rymmer många motstridiga dimensioner. För Ghosh är fiktionen idag nödvändig för att skapa ett utrymme där vi kan föreställa oss andra möjliga sätt att existera på vår planet. I översättning av Roy Isaksson.

Trettiosju små sånger & tretton tystnader av Jan Zwicky.

I tolkning av Roy Isaksson (mars 2020) Jan Zwicky är klassisk musiker, filosof och poet. 1999 vann hon Governor Generals Literary Award för diktsamlingen Songs for Relinquishing the Earth. Hennes finstämda Thirty-seven Small Songs & Thirteen Silences, som tolkats till svenska av Roy Isaksson, var nominerad till Pat Lowther Award and Dorothy Livesay Prize 2006.

Uno, nessuno e centomila (originaltitel) av Luigi Pirandello (hösten 2020)

Pirandellos mästerliga roman från 1926 vill visa hur en människas personlighet upplöses i omgivningens reaktioner. För första gången kommer den nu på svenska. För översättningen står Vibeke Emond.

The History of Intimacy (originaltitel) av Gabeba Baderoon (september 2020)

Gabeba Baderoon, född 1969 i Port Elizabeth, är en sydafrikansk poet. The history of intimacy är hennes senaste diktsamling, och den tolkas av Roy Isaksson.

Who fears death? (originaltitel) av Nnedi Okorafor (december 2020)

Nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okorafors flerfaldigt prisbelönade sf-roman utspelar sig i ett postapokalyptisk framtida Sudan, där den mörkhyade folkgruppen Okeke förtrycks av den mer ljushyade gruppen Nuru. Huvudpersonen Onyesonwu är en såkallad Ewu, ett barn som fötts av en Okekekvinna som våldtagits av en Nuru-man. Som ung vuxen kvinna ger hon sig iväg för att med hjälp av sina magiska krafter bekämpa sin far och försöka skapa en möjlig framtid för landets människor.

Ibistrilogin av Amitav Ghosh (2020- )

De tre romanerna i den internationellt hyllade Ibistrilogin, Sea of Poppies, River of Smoke och Flood of Fire utspelar sig på mitten av 1800-talet under britternas aggressiva opiumhandel med Kina. Ombord på det forna slavskeppet Ibis samlas människor från olika delar av världen, och i ett mäktigt romanbygge (om migration och kolonial handel) följer vi dem under de händelser som leder fram till det första opiumkriget och britternas övertagande av Hong Kong.

Corinna, eller Italien av Germaine de Staël. (2021)

Drygt hundra år efter den första svenska översättningen ger vi ut denna klassiker. Nyöversatt och med förord av Anna Cebak Rédei.