HÖSTENS UTGIVNING 2023

Läs om utgivningen hösten 2023. Öppna och ladda ned pdf.

Lagom till Bokmässan i september släpper vi tre stora romaner. En våg av eld är den tredje delen i den indiske författaren Amitav Ghoshs mäktiga och hyllade Ibistrilogi. Som Yukiko Duke sammanfattade i Vi läser: ”Ibistrilogin är ett stort och omistligt romanbygge om kolonialhandel, migration och slavarbete.” Ett hav av vallmo kommer samtidigt som ljudbok.

Rosa Tshumas prisade debut Ett hus av sten (House of Stone) utspelar sig i ett Zimbabwe på fall. Det är en absurd, lekfull och dramatisk bladvändare av en författare som vi kommer att följa. ”Tshuma är oförmögen att skriva en tråkig mening… en extraordinär bedrift för en debut”, för att citera The Guardian. Ordlekar och absurda handlingslinjer fungerar som komisk relief, men författaren låter oss aldrig glömma det allvarliga. Hon lyckas inte bara sammanfatta Zimbabwes historia, utan också hela Afrikas koloniala historia: från förödande kolonialism till frihetskrig, eufori och dagens desillusion.

Palaver har gett ut flera böcker av Nebula och Hugo Award-vinnaren Nnedi Okorafor och i höst kommer ytterligare en: Remote control. Det är en sci-fi-berättelse om gemenskap och kvinnlig egenmakt, och ett äventyr inom den genre som Okorafor själv kallar för africanfuturism. Lägg namnet Sankofa på minnet.

I oktober utkommer den danska författaren Christina Hesselholds debutbok Marlon-trilogin för första gången på svenska med titeln Det enastående. De tre kortromanerna, här samlade i en volym, är mycket koncentrerade, stilistiskt stramt hållna och språkligt exakta. Hesselholdt löser skickligt upp romangenren genom att reducera en kronologisk berättelse till scener som bildar den slags mosaik som läsaren får ta del av.

En annan hyllad dansk debutbok är poeten Christoffer Thunbo Pedersens Genom dagar av fläder och hagtorn, som vi ger ut i svensk översättning av Jonas Rasmussen.

Henrik Sjöbergs Smugglarna från paradiset kommer under hösten både som pocket och som ljudbok. En smart, skruvad berättelse baserad på en sann historia om hur både svenska bokstavsvänstern och svenskt näringsliv omfamnade Nordkorea på 1970-talet.

God läsning!

Pernilla Ståhl
Förläggare, palaver press