HÖSTENS UTGIVNING 2022

Läs om utgivning hösten och våren 2022/2023. Öppna och ladda ned pdf.

Har vi blivit galna? Den indiske författaren Amitav Ghosh menar att framtida generationer mycket väl kan dra den slutsatsen. I essäboken Den stora galenskapen – Klimatförändringen och det otänkbara undersöker han vår kulturella och politiska oförmåga att förstå klimatförändringarnas våldsamhet och omfattning. Lagom till bokmässan i september ger vi ut en andra upplaga av detta pionjärarbete från 2016.
Amitav Ghosh kommer till Bokmässan. Där kan du även höra honom berätta om sitt magnum opus, Ibis-trilogin, som ges ut på palaver. Den första delen, Ett hav av vallmo, kommer under hösten som pocket.

Till Bokmässan välkomnar vi också Nnedi Okorafor, aktuell med den hyllade Binti-trilogin. Fantastik när den är som bäst. Del tre utkommer i september.

I vår klassikerserie kommer – för första gången någonsin på svenska – Joan Lindsays Utflykt till Hanging Rock. Maria Lundgren står för översättningen av denna fantasieggande pärla om en ödesdiger utflykt på Valentindagen år 1900. Under hösten kommer vi ordna samtal kring denna fantastiska bok. Håll utkik!

I november introducerar Palaver den fransk-senegalesiske författaren David Diop på svenska. International Booker Prize 2021, Goncourtpris, lyriska recensioner… Men först och främst en unik bok: Frère d’âme (Seuil, 2018). Boken kommer i november och översätter gör Marianne Tufvesson.

Runt årsskiftet ger vi ut den danske poeten Christoffer Thunbo Pedersens finstämda debut Genom dagar av fläder och hagtorn. I översättning av Jonas Rasmussen.

Och 2023 börjar lovande med en annan debut: romanen House of Stone av Rosa Tshuma. Drastiskt, bitvis tragikomiskt, skildrar hon så skickligt dagens Zimbabwe. Ett mycket lovande författarskap som vi är stolta över att introducera.

Vårt mångåriga och givande Germaine de Staël-projekt resulterar i en biografi – den första på svenska om denna intressanta författare.

 


PALAVERS PROGRAM PÅ BOKMÄSSAN 2022
Monter: B03:31

Fredag 23 september

10.00–10.45 ”Klimat och fiktion”.
Ett samtal med Amitav Ghosh, författare till Den stora galenskapen.
KLIMATSCENEN.

12.00–12.30 ”Brittiska knarkbaroner i kolonialismens tjänst”.
Per J Andersson samtalar med Amitav Ghosh om Ibis-trilogin, som utspelar sig
under mitten av 1800-talet under britternas aggressiva opiumhandel med Kina.
SEMINARIUM. SALR2.

14.30–15.15 Africanfuturism”
Nya perspektiv inom science-fiction! Med Nnedi Okorafor och Lauren Beukes.
SEMINARIUM. SALG4.
Nnedi Okorafor signerar därefter i SF-MONTERN A02:42.

16.30–16.50 ”Om invasiva arter”
Helena Hansson presenterar Växtvärk (palaver press) i LU:s monter.

17.00–18.00 Nicole Charro läser ur Ingenkvinnasland
RUM FÖR POESI.

18.30 Hur skriver man humor?
Kalle Lind i ett samtal med Henrik Sjöberg, författare till Smugglarna från paradiset.
SKRIVA-SCENEN.

21.30 Nicole Charro läser ur Ingenkvinnas land.
By NIGHT.