Binti – Hemkomsten, del 2 i Binti-trilogin av Nnedi Okorafor

"Binti-trilogin är bättre än all sci-fi på Netflix"

Den andra delen i Nnedi Okorafors prisbelönade Bintitrilogi. Ett år har gått sedan Binti rymde från sin familj och började på det prestigefyllda intergalaktiska Oomzauniversitetet. Ett år sedan hon hyllades efter att ha lyckats ena två krigande planeter. Nu måste hon återvända hem till jorden. Med sig har hon Okwu – den första medusan på hundra år som kommer till jorden med fredliga avsikter. Hur kommer hennes familj att reagera? Och vad händer när hon får se det som ingen annan himbakvinna tidigare tillåtits se?

 

Rasmus Landström recenserar trilogin i Aftonbladet: ”Vilken fröjd det är att läsa dessa kortromaner. Okorafor inplanterar mer fantasi och uppfinningsrikedom i en enskild sida, än vad som ryms i hela sf-serier på Netflix. Ett av tricksen är researchen. Ett konstigt påstående om en rymdopera, tänker kanske någon, men varenda fiktiv teknologi och tradition har sin grund i verkligheten. I det nigerianska igbofolkets myter samt nanoteknologi och astrofysik.
Som läsare blir man också blixtförälskad i Binti. Lika modig som Lyra i Philip Pullmans His dark materials, lika gränsöverskridande som Hergal i Tanith Lee’s Don’t bite the sun. Gång på gång tvingas hon använda alla sina superkrafter – för att mäkla fred.
Trots att hon fortfarande är tonåring när böckerna slutar får hon samtidskulturens alla män med laserpistoler att framstå som snorungar. När jag slår igen Nattens magiska mask vet jag att hon kommer följa med mig länge.”