Binti – Nattens magiska mask, del 3 i Binti-trilogin av Nnedi Okorafor

"Binti-trilogin är bättre än all sci-fi på Netflix"

Sista delen i Nnedi Okorafors prisade trilogi om Binti.
Den uråldriga konflikten mellan Khoush och medusorna har blossat upp igen och det har drabbat Bintis familj och Okwu. Binti och hennes nya vän Mwinyi skyndar genom öknen – men de kommer försent.
Binti har fått nya förmågor, vilket gör henne djärvare än någonsin. Hon har nu inget att förlora.
Hon tar ledningen i försöken att mäkla fred och gör sådant som inte förväntas av en ung kvinna. Hon kommer att behöva hjälp, men det verkar inte att gå att lita på någon. Samtidigt brottas hon fortfarande med frågan om vem hon egentligen är: himla, medusa… eller något ännu mer?

 

Rasmus Landström recenserar trilogin i Aftonbladet: ”Vilken fröjd det är att läsa dessa kortromaner. Okorafor inplanterar mer fantasi och uppfinningsrikedom i en enskild sida, än vad som ryms i hela sf-serier på Netflix. Ett av tricksen är researchen. Ett konstigt påstående om en rymdopera, tänker kanske någon, men varenda fiktiv teknologi och tradition har sin grund i verkligheten. I det nigerianska igbofolkets myter samt nanoteknologi och astrofysik.
Som läsare blir man också blixtförälskad i Binti. Lika modig som Lyra i Philip Pullmans His dark materials, lika gränsöverskridande som Hergal i Tanith Lee’s Don’t bite the sun. Gång på gång tvingas hon använda alla sina superkrafter – för att mäkla fred.
Trots att hon fortfarande är tonåring när böckerna slutar får hon samtidskulturens alla män med laserpistoler att framstå som snorungar. När jag slår igen Nattens magiska mask vet jag att hon kommer följa med mig länge.”