Binti – Ensam, del 1 i Binti-trilogin av Nnedi Okorafor

"Binti-trilogin är bättre än all sci-fi på Netflix"

Nnedi Okorafors Binti-trilogi kommer äntligen på svenska. När den unga himba-flickan Binti antas till det prestigefyllda intergalaktiska Oomza-universitetet blir det början på ett äventyr inom den genre som Okorafor själv kallar för African futurism.

 

Rasmus Landström recenserar trilogin i Aftonbladet: ”Vilken fröjd det är att läsa dessa kortromaner. Okorafor inplanterar mer fantasi och uppfinningsrikedom i en enskild sida, än vad som ryms i hela sf-serier på Netflix. Ett av tricksen är researchen. Ett konstigt påstående om en rymdopera, tänker kanske någon, men varenda fiktiv teknologi och tradition har sin grund i verkligheten. I det nigerianska igbofolkets myter samt nanoteknologi och astrofysik.
Som läsare blir man också blixtförälskad i Binti. Lika modig som Lyra i Philip Pullmans His dark materials, lika gränsöverskridande som Hergal i Tanith Lee’s Don’t bite the sun. Gång på gång tvingas hon använda alla sina superkrafter – för att mäkla fred.
Trots att hon fortfarande är tonåring när böckerna slutar får hon samtidskulturens alla män med laserpistoler att framstå som snorungar. När jag slår igen Nattens magiska mask vet jag att hon kommer följa med mig länge.”